Takato

مرکز تحقیقات کاربردی و تولید بذر (تکاتو)

 

ذرت بطور سنتی به عنوان یک گیاه روغنی در نظر گرفته نمی­شود. در واقع روغن ذرت یک روغن جزیی در بین روغن­های نباتی سنتی محسوب می­شود. ایالات متحده بزرگترین تولید کننده روغن ذرت در جهان است، کشورهای برزیل، چین، رومانی و آفریقای جنوبی نیز روغن ذرت تولید می­کنند. روغن ذرت روغن خوراکی سالم بوده که مانند روغن کانولا و  روغن گلرنگ معمولا در پخت و پز، استفاده می­شود. علاوه بر این روغن ذرت در مراقبت از پوست و مو، در کنار بسیاری از کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار می­گیرد. این روغن به طور عمده از اسیدهای چرب غیر اشباع با چند باند مضاعف (PUFA) و مقدار پایین چربی اشباع تشکیل شده است. روغن ذرت از جوانه ذرت استخراج می­شود. جوانه بخش کوچکی از دانه در حال جوانه زنی است که به یک گیاه ذرت جدید تبدیل می­شود. این جوانه­ها سرشار از مواد مغذی و روغن هستند. روغن ذرت به عنوان روغن خوراکی دارای چند خواص درمانی به شرح است:

• Anticholesterol:  مهمترین ویژگی روغن ذرت، توانایی آن در کاهش کلسترول  خون (LDL) است.

• نرم کننده: این روغن مرطوب کننده پوست است.

• نرم کننده مو: روغن ذرت باعث انعطاف پذیری بیشتر مو می­شود، اگر چه معمولا استفاده از آن به عنوان روغن مو توصیه نمی­شود.

• سیستم ایمنی: روغن ذرت اسیدهای چرب ضروری مانند اسید لینولئیک (6 امگا) فراهم می­کند که برای برخی از عملکرد سیستم ایمنی بدن مورد نیاز است. اسید لینولئیک برای عملکرد مناسب کلیه­ها، کبد، قلب، دستگاه تناسلی و دستگاه گوارش مورد نیاز است.

• کاهش فشار خون: مانند روغن زیتون، فشار خون بالا را در بیماران کاهش می دهد.

• آنتی اکسیدان: روغن ذرت حاوی ویتامین E است که یک آنتی اکسیدان می باشد.

مردم معمولا از رژیم غذایی غنی از کلسترول تغذیه می­کنند. روغن ذرت در واقع جذب کلسترول را در بدن تحت تاثیر قرار می­دهد. در سال­های اخیر روغن ذرت از جهت توانایی درکاهش کلسترول خون مورد توجه قرار گرفته است. همچنین مشخص شد در مقایسه با روغن زیتون از لحاظ سلامتی کارایی بهتر انجام می­دهد. می­توان روغن ذرت برای پوست به عنوان یک روغن ماساژ مصرف کرد. هر چند این روغن مانند زیتون، نارگیل و بادام شیرین به عنوان روغن خوب ماساژ شناخته نشده است. این روغن به دلیل حضور اسید لینولئیک و ویتامین E برای سلامتی پوست مفید است. هر چند روغن ذرت به عنوان روغن مو مرسوم در نظر گرفته نمی شود ولی می توان دو بار در هفته جهت جلوگیری از سوء تغذیه موهای خشک استفاده کرد.

• سرخ کردن عمیق:  روغن ذرت برای پخت و پز مورد نظر، به خصوص سرخ کردن عمیق استفاده می شود. نقطه دود آن 450 درجه فارنهایت است، که از این نظر در رتبه دوم بعد روغن سویا قرار می­گیرد. این مسئله باعث می شود روغن ذرت یکی از بهترین روغن­های مخصوص سرخ کردن  مورد استفاده قرار گیرد.

• ساخت صابون

• به عنوان یک عنصر در حشره کش­ها

• جلوگیری از خوردگی سطوح آهن

• تولید نیتروگلیسرین که به عنوان یک گشادکننده عروق در شرایط حمله قلبی استفاده می­شود.

• استفاده در فن­آوری بیودیزل.

روغن ذرت اگر با استفاده از روش پرس سرد تولید شده باشد، عموما سمی نیست. اگر از حلال استخراج روغن مورد استفاده قرار گیرد، می­تواند در دراز مدت اثرات سوء بر سلامتی داشته باشد. مهم ترین مسئله در مورد روغن خوراکی ترکیب اسیدهای چرب آن است. 100 گرم روغن ذرت شامل:

 • 9/12 گرم چربی اشباع شده

• 6/54 گرم چربی اشباع نشده (PUFA)

• 5/27 چربی اشباع نشده (MUFA)

این روغن هیچ ویتامین یا مواد معدنی به جز ویتامین E، ویتامین K و کولین ندارد. این روغن باید در یخچال نگهداری شود چرا که به نور و گرما حساس است.

 

منابع:

Vollman, J. Rajcan, I. 2009. Oil crops. Chapter17: Lee, E. A. Maize for Oil. 493-506.

www.oilhealthbenefits.co