Takato

مرکز تحقیقات کاربردی و تولید بذر (تکاتو)

 

زیتون (L. Olea europaea) پس از نخل روغنی دومین درخت با میوه روغنی مهم در دنیا می­باشد که میوه آن از نظر فرهنگی و اقتصادی با اهمیت است. منطقه اصلی تولید زیتون در مدیترانه واقع شده است، با این حال برخی دیگر از کشورهای خارج از این ناحیه نیز به رشد و تولید زیتون می­پردازند. کشورهای اروپایی اسپانیا، ایتالیا، ترکیه و تونس، سوریه و اردن از تولید کنندگان مهم زیتون    می­باشند.

شش زیرگونه شناخته شده زیتون، عبارتند از:

1. زیر گونهeuropaea ،که در مناطق مدیترانه وجود دارد.

2. زیر گونهcuspidata ، که در آسیای جنوبی و آفریقا شرقی و جنوبی توزیع شده است.

3. زیر گونه maroccana، که در مراکش وجود دارند.

4. زیر گونه laperrinei، به مناطق صحرای بزرگ محدود می شود.

5. زیرگونه cerasiformis، که خاص جزیره مادیرا است.

6.زیر گونه guanchica، که به جزایر قناری محدود   می­شود.

تفاوت بین زیرگونه ها به طور عمده در اندازه و شکل برگ و اندازه میوه بوده است. برخی از کارشناسان فقط دو زیرگونه، europaea (زیتون اروپایی) و cuspidate (زیتون آفریقایی) را  معرفی می­کنند.

درخت زیتون همیشه سبز با برگ­های خاکستری، سبز بوده که در فصل بهار گل های کوچک سفید و معطر با گرده فراوان تولید می کند. ارتفاع درخت بالغ می تواند به 25 تا 30 فوت برسد، و برای صدها سال زنده باقی بماند.

زیتون گیاهی خودبارور، دارای گل های نر و ماده بوده که توسط باد گرده افشانی می­شوند. این گیاه مناسب کشت در خاک های سبک (شنی)، متوسط (لومی) و سنگین (رسی) است. بطور کلی درختان زیتون می توانند در خاک­های با فقر غذایی، اما به خوبی زهکشی شده رشد کنند. این گیاه به آفتاب کامل برای تولید میوه نیاز دارد، علاوه بر این به سرمای کمی برای تولید دانه نیازمند است. دمای زیر F 15 درخت جوان را از بین خواهد برد. این گیاه بسیار به نور وابسته بوده و نمی­تواند در سایه رشد کند. خاک خشک یا مرطوب ترجیح می­دهد و خشکسالی را می­تواند تحمل کند. در منطقه مدیترانه، درخت زیتون میزبان اصلی مگس میوه زیتون و مگس میوه مدیترانه­ای است.

میوه و روغن استخراج شده از زیتون بخش مهمی از منابع غذایی بومیان اطراف دریای مدیترانه از قرن­ها پیش بوده است. امروزه با شناخت و آگاهی از خصوصیات میوه و روغن این گیاه کشت آن در جهان افزایش یافته است. برخی از ویژگی های مطلوب زیتون از نظر تغذیه ای شامل حذف کلسترول اضافی خون، کنترل فشارخون، منبع ویتامین E، به عنوان آنتی اکسیدان و حفاظت کننده  سلول­ها، فراهم کننده ویتامین ها و اسیدامینه های ضروری بدن، غنی از مواد معدنی نظیر سدیم، منیزیوم، فسفر،پتاسیم، آهن، ید می باشد. میوه زیتون شفت بوده و در مقایسه با دیگر گیاهان زراعی روغنی، روغن در مزوکارپ تجمع یافته و تنها 4-3 درصد روغن از بذر بدست می آید. میوه های خام سبز بوده و در مرحله رسیدگی به صورت زرد یا سیاه تغییر رنگ می دهند و با توجه به نوع مصرف، میوه یا روغن در مراحل مختلف برداشت می شود. میوه این گیاه به طور گسترده ای استفاده می شود، به خصوص در مناطق مدیترانه به عنوان طعم دهنده مواد غذایی مصرف می شود. میوه معمولا با ترشی، آب نمک، روغن، مصرف می شود. همچنین می تواند در آفتاب خشک شده و مصرف شود. میوه این گیاه حاوی 20 – 50 میکرون ویتامین D در هر 100 گرم است. دانه غنی از روغن خوراکی که در سالاد و پخت و پز استفاده می شود و به دلیل عطر و طعم متمایز آن به عنوان ادویه نیز در نظر گرفته می شود

نظر خود را اضافه کنید.

0
شرایط و قوانین.
  • هیچ نظری یافت نشد